AGENDA – SEADATACLOUD – TECHNICAL TASK GROUP MEETING 7

POLE NUMERIQUE, BREST, FRANCE, 14 – 15 OCTOBER 2019

MONDAY, OCTOBER 14TH

1. INTRODUCTION	09:00	Opening TTG Day 1 by Dick M.A. Schaap of MARIS (SDC Technical Coordinator)
	09:05	Local arrangements by Ifremer
	09:10	Short intro of all participants
2. WP8	09:25	WP8.1: Latest vocabulary maintenance and developments by BODC (20 min)
	09:45	WP8.2: Status of each of the LD implementations and CSR transfer by MARIS, BODC, and Ifremer (45 min)
	10:30	Coffee and tea break
	11:00	WP8.3: Latest developments concerning INSPIRE, any implications for SDN formats, validator etc by CNR (20 min)
	11:20	WP8.3: Discussion on requirement for dedicated SDN ODV formats for biology, contaminants in biota, Ferryboxes,, and associated L24 terms by OGS, BODC, VLIZ and AWI (30 min)
	11:50	WP8.4: Discussion on well performing of Marine-ID, possible issues, extra requirements, future plans by Ifremer (15 min)
	12:05	WP8.5: Latest developments and implementation of upgraded SDN monitoring system, in particular considering upgraded CDI service components by HCMR and GRNET (30 min)
	12:35	Lunch break
3. WP9	13:30	 WP9.1 – WP9.3 + WP9.7: Upgrading the CDI service making use of the cloud: Reporting on deployment of upgraded CDI data discovery and access service (nodes with RMs or Interim Solution, V0 database, User Interfaces, MySDN, RSM, derived User Interfaces (EMODnet etc.), Web Services, and any outstanding issues by MARIS (30 min)
	14:00	 WP9.1 – WP9.3 + WP9.7: Upgrading the CDI service making use of the cloud: Reporting on latest Replication Manager (RM), MIKADO, OCTOPUS and SdnToInspire tools developments by IFREMER and ALTRAN (30 min) Reporting on EUDAT components, production and test environments, latest developments, their configuration including which EUDAT partner, how their operational status and performance will be secured, operational support desk, and any outstanding issues and/or plans by CINECA – CSC – STFC (40 min)
	15:10	WP9.4 – WP10.2.7: Deployment of operational SWE ingestion service including visualisation functions, for autonomous observatory data at the SDN portal plus demonstration by 52°North (30 min)
	15:40	Coffee and tea break



	16:10	 WP9.5: Progress with solutions for handling new data types: Latest information on deployment and uptake of new standards for HF Radar data, following D9.12 by ETT (15 min) Ingesting, validating, long-term storage and access of Glider data, summarizing D9.14, and planned follow-up by BODC (30 min)
	16:55	WP9.6: Deploying and populating the brokerage service for discovery and retrieval of data collections from international programs and organisations – progress with adapting to SDN styling, covering NCEI, AODN, and SDN??, expanding with WOD, further populating Rosetta stone by CNR and BODC (30 min)
	17:25	WP9.8: Progress with populating SEANOE data citing service and its exchange with EMODnet Ingestion by IFREMER – HCMR (20 min)
	17:45	End of first day

TUESDAY, OCTOBER 15TH

4. WP10	09:00	Opening TTG Day 2 by Dick M.A. Schaap of MARIS
		<u> </u>
	09:10	WP10.1 – WP10.2: Status of VRE components, summarising expected Deliverables
		• WebODV (D10.6) by AWI (20 min)
		Online DIVA (D10.8) by ULiege (20 min)
		• Visualisations (D10.14) by Deltares (20 min)
		Biology QC online phase 2 (D10.11) by VLIZ (20 min)
	10:30	Coffee and tea break
	11:00	WP10.1 – WP10.2: Status of VRE components, summarising expected Deliverables continued
		 Subsetting AND visualisation using ERDDAP (D10.4 and planned D10.16) by IFREMER (30 min)
		 Deployment of VRE, configuration, machine capacity, set up of monitoring (D10.2) by EUDAT (DKRZ and CSC) (30 min)
	12:00	 Any other items for discussion linkages/mappings between the Research Organisation Register (https://ror.org/) and EDMO by MI development work with Erddap to include SDN ODV ascii as an
		output option by MI
	12:30	Lunch break
5. WP10 + WP11	13:30	Workshop around VRE led by WP10 with active user engagement from WP11, demonstrating, hands-on experience, and identifying further under requirements considering WP11 products workflow. Session led by AWI and INGV
	18:00 – 20:00	Social event organised by IFREMER (only for registered people)

Local information

The technical meeting will take place in Brest, France, hosted by IFREMER in room no 207 at the Pôle Numérique Brest Iroise, 305 avenue Alexis de Rochon, 29280 PLOUZANÉ — France. See How to get there

Local contact: sdn-userdesk

There will be facilities for remote participation. Details will follow.

